StarFire: Dunne en grote PUM-zonnecellen van de toekomst | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

StarFire: Dunne en grote PUM-zonnecellen van de toekomst

De markt voor PV is gedomineerd door zonnecellen van kristallijn silicium. Dat heeft een marktaandeel van meer dan 90 procent. Het marktaandeel is opgesplitst in monokristallijn silicium (iets meer dan 40%) en multikristallijn silicium (rond 50%).

Aanleiding: kostenverlaging zonnecellen
Voor de komende tien tot vijftien jaar verwacht de PV-industrie dat kristallijn silicium de belangrijkste PV-technologie zal blijven. Voor een verdere ontwikkeling van fotovoltaïsche zonne-energie is het daarom van essentieel belang dat zonnecellen op basis van dit materiaal zowel goedkoper worden als een hoger conversierendement behalen.

Project: multikristallijn silicium zonnecellen
Dit project richtte zich op zogenaamde multikristallijn silicium zonnecellen. De ontwikkelde technologieën zullen echter met minimale aanpassingen ook op monokristallijn silicium zonnecellen toepasbaar zijn.

De aangewezen weg voor kostenverlaging was de vermindering van de dikte van de multikristallijn silicium wafer , in dit project tot een dikte van minder dan 150 m m. Gecombineerd met een aangepast productieproces en de zogenaamde PUM-technologie, ontwikkeld door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) droeg dit voor een belangrijk deel bij aan een halvering van de kostprijs. In het PUM-concept zijn in de productie alle contacten aan de achterzijde aangebracht. Vervolgens zijn de zonnecellen in een geïntegreerde aanpak tot een seriegeschakelde module verwerkt. Door deze geïntegreerde aanpak waren geëncapsuleerde celrendementen voor omzetting van zonlicht in elektriciteit van 17 procent haalbaar.

Alvorens tot productie van dit geïntegreerde zonnecelconcept over te aan, is op verschillende punten onderzoek en ontwikkeling noodzakelijk. In het bijzonder om processen voor het realiseren van een hoog-ohmige emitter, het emittercontact aan de achterzijde, de passivering van de achterzijde, de achterzijde contactering en het geïntegreerde productieproces voor dunne cellen. De partners van dit project hebben de ambitie om zich hiervoor in te zetten.

Winst: 1 euro per Watt piekvermogen
Op termijn zou een zonnecel op de markt kunnen komen met een kostprijs van circa 1 euro per Watt piekvermogen en een energie-terugverdientijd van circa 1 jaar. De voorwaarde zou zijn dat gelijktijdig de waferleveranciers erin slagen wafers dunner dan 150 m m te maken en de modulebouwers er in slagen de PUM cellen te verwerken.

Partners
Voor Solland Solar Energy en partners Ferro Electronic Material Systems en ECN betekende het project een versterking van de internationale concurrentiepositie. Voor PV betekende dit sterkere een sterkere marktpositie ten opzichte van andere energiebronnen. Dat zou een bijdrage kunnen leveren aan de doelstelling van 0,5 PJ aan elektriciteitsproductie door PV in 2010.

Titel StarFire: Dunne en grote PUM-zonnecellen van de toekomst
Penvoerder Solland Solar Energy Holding BV
Contactpersoon De heer M.N. van den Donker
Adres Bohr 10, 6422 RL HEERLEN
Telefoonnummer 045 - 880 06 00
E-mail mvandendonker@sollandsolar.com
Website https://sollandsolar.com/
Partners Ferro Electronic Material Systems BV en Energieonderzoek Centrum Nederland
Looptijd 1 september 2006 - 1 september 2009
EOS-regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten
Projectnummer ISO63024


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.