Steengoede Geitenstal | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Steengoede Geitenstal

Geiten zijn van nature berg/rotsdieren. De hellende en gecoate betonnen vloerelementen die bij dit stalsysteem gebruikt worden komen dichter bij het natuurlijke habitat van geiten dan een ingestrooide potstal die composteert en voor geiten relatief warm is. Geiten zullen in dit staltype veel minder vaak lijden aan hittestress.
 
Het totale concept beoogt verder een primaire scheiding van faeces en urine op de betonnen stalvloer met een urine-afvoergoot. We denken dat hiermee niet alleen de milieubelasting aanzienlijk wordt verminderd, maar ook dat dit ten goede komt aan het welzijn en de gezondheid van de dieren.

Regelmatige verwijdering van de faeces van de vloer gebeurt met een mestrobot, die werkt volgens het ‘opveegprincipe’. Dit is nodig voor de hygiëne van de dieren, om de afstroming van urine te waarborgen en om eventuele methaanemissie vanuit de faeces te beperken. De urine wordt als kunstmestvervanger ingezet op het eigen grasland. De vaste mest (faeces) wordt afgezet naar een vergister.
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.