Stichting Texperium – Circulaire schildersbroek | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Stichting Texperium – Circulaire schildersbroek

De regio Twente staat bekend als textielregio van provincie Overijssel. Deze textielregio biedt met haar sterk duurzaam en circulair georiënteerd bedrijven een vruchtbare bodem voor innovatie en ontwikkeling. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hoogwaardige oplossingen voor mondiale vraagstukken op het gebied van hoogwaardige textiel recycling en herverwerking van textiele grondstoffen.

Een mondiaal vraagstuk op dit moment is wat te doen met het overschot aan ingezameld textiel?

Er zijn onvoldoende afnemers en de ‘waardevolle’ grondstoffen worden momenteel veelal verbrand aan het einde van hun levenscyclus. De voornaamste methode van hergebruik is nu door textiel een tweede leven te geven in tweedehands winkels, of door ze te verhandelen naar derde wereld landen. Maar al bij verschillende onderontwikkelde landen is een stop gezet op het importeren van 2e hands kleding en schoenen door een overaanbod. De grote ecologische impact van textiel wordt hierdoor dus niet verminderd. Tevens vindt in de huidige markt het ingezamelde textiel vaak haar weg in laagwaardige producten. Om het ingezamelde textiel optimaal te kunnen recyclen is het noodzakelijke om specifieke en productgericht aanbod voor de vragende markt te creëren. Hierbij aansluitend focust onderhavig project zich specifieke op de ontwikkeling van een circulaire schilders broek.

De Berkel B.V. is groothandel voor werkkleding en krijgt steeds meer vraag vanuit de markt naar circulaire producten. Momenteel kan de Berkel haar klanten maar een gering portfolio van deels duurzame of circulaire producten aanbieden. Kortweg omdat het aanbod er nog niet is. Om deze reden ziet zij groot potentieel voor toepassing van schilders broeken vervaardigd uit circulaire gerecyclede vezels in hun productportfolio. Zij krijgen vanuit deze tak steeds vaker de vraag of er duurzame alternatieven beschikbaar zijn voor de bekende witte schilder broek. Wanneer middels dit project producten worden ontwikkeld die qua was mogelijkheden en draagcomfort voldoen aan de norm, dan breekt er een compleet nieuwe markt open.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.