Strijp-S Blok 61: Smart DC Lofts | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Strijp-S Blok 61: Smart DC Lofts

Doel:
De doelstelling van dit project is het demonstreren van een combinatie van innovaties om Smart DC Lofts te kunnen realiseren. Met dit woonconcept wordt voor gestapelde woningbouw (met een spin-off naar grondgebonden woningen) op basis van state-of-the-art technologie een platform gecreëerd dat de transitie naar volledig duurzame woningbouw versnelt. In de te realiseren lofts zullen energieopwekking, -transport, en -opslag slim gekoppeld worden aan het gebruik van de woning. Daarmee komt de woning in dienst te staan van de gebruiker en zal de woning zich proactief aanpassen aan de functie van het gebruik en gaan comfortverbetering en verduurzaming hand in hand in plaats van ten koste van elkaar.

Korte omschrijving:
In het eerste werkpakket wordt het Smart DC Loft concept gespecificeerd. Er worden gebruikersscenario’s gedefinieerd als input voor de implementatie van het intelligente gebouwmanagementsysteem en de systeemarchitectuur wordt verder uitgewerkt. Vervolgens vindt in WP2 de uitontwikkeling van de smart en DC componenten plaats, waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten op ontwikkelingen uit andere projecten zoals DC Flexhouse. In werkpakket 3 vindt de implementatie plaats, uitgesplitst in constructieve voorbereiding en oplevering van de appartementen in april 2017 met zowel een AC als DC grid, hardware installatie (elektrische energievoorziening door PV, opslag, DC grid, warmte en binnenklimaat beheersing door warmtepomp en DC verwarming, verlichitng, etc.) en implementatie van het intelligente gebouwmanagementsysteem. In WP4 wordt het systeem in gebruik genomen en vindt disseminatie van de projectresultaten plaats.

Aanleiding:
In dit project wordt in de wijk Strijp-S in Eindhoven door VolkerWessels iCity en haar innovatieve partners een aantal Smart DC Lofts gebouwd. VolkerWessels heeft samen met de uiteindelijke belegger de ambitie uitgesproken om in het nieuw te bouwen appartementencomplex Blok 61 slimme duurzame lofts te realiseren. De projectpartners VolkerWessels iCity, HOMIJ, ABB, Direct Current, Van Mierlo Ingenieursbureau en OpenRemote willen hiermee de intelligente en duurzame woning van de toekomst te demonstreren.

Resultaat:
In het appartementencomplex Blok 61 op Strijp-S wordt in 14 Smart DC Lofts een combinatie van innovaties toegepast om tot intelligente (vrijwel) energieneutrale appartementen te komen. In het woonconcept worden duurzame energievoorziening door middel van PV panelen, opslag en warmtepompen gecombineerd met intelligent energiegebruik waarbij zowel een AC (wisselspanning) als een DC (gelijkspanning) net in de woningen wordt aangelegd. De lofts worden voorzien van een intelligent energiemanagement- en gebouwbeheersysteem en voorzieningen die de gebruikerservaring voor bewoners optimaliseren om zo bij de verduurzaming van de lofts het wooncomfort niet uit het oog te verliezen. Het project resulteert in een marktrijp product dat direct na afloop in de markt wordt uitgerold door VolkerWessels en haar partners om zo een significante bijdrage te leveren aan de duurzame economie in Nederland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.