Synergie van intelligentie en energie - in elektriciteitsnetten van de toekomst (SINERGIE) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Synergie van intelligentie en energie - in elektriciteitsnetten van de toekomst (SINERGIE)

Het huidige elektriciteitsnet is niet in staat om op lange termijn voldoende capaciteit en leveringszekerheid te bieden. Met bestaande technologie is het net hiervoor niet geschikt te maken. In dit project werden compleet nieuwe (ideeën voor) componenten en beheermethoden en -systemen ontwikkeld, die netbeheerders in staat moeten stellen om stapsgewijs tot een robuuste nieuwe architectuur voor intelligentie in netten te komen.

Aanleiding: grenzen aan het electriciteitsnetwerk
Het huidige elektriciteitsnet zit aan de grenzen van zijn mogelijkheden. Met bestaande componenten kunnen leveringszekerheid en capaciteit onvoldoende worden vergroot. Daarbij vormt de onvoorspelbaarheid van het lange termijn gedrag van de componenten een voornaam knelpunt.

Project: nieuwe componenten, methoden en systemen
Bij de huidige stand van de techniek zou het net in de komende decennia grotendeels moeten worden vervangen. Met een vervangingswaarde van tientallen miljarden euro is dit geen aantrekkelijke optie. Dit project zocht de oplossing in de ontwikkeling van nieuwe componenten en nieuwe zelfsturende beheermethoden en –systemen. De componenten moesten niet alleen de betrouwbaarheid en capaciteit van het huidige net effectief vergroten; ze moesten ook passen in een toekomstige infrastructuur, die gebaseerd is op netten, waarin energie en informatiestromen meer en meer integreren. Nieuwe beheermethoden en -systemen moesten het in zo’n toekomstige intelligent net uiteindelijk mogelijk maken om de capaciteit volledig en real-time te volgen en te sturen. Daartoe moet veel intelligentie - hardware en software - aan het net worden toegevoegd.

Fysische, technologische en informatiekundige werkprincipes
De geschetste uitdaging oversteeg het niveau van de individuele netwerkbeheerder. Daarom werd deze op nationaal niveau ter hand genomen door twee partijen, die nauw hebben samengewerkt met de hele elektriciteitssector. Eerst vond fundamenteel onderzoek plaats naar de fysische en technologische werkingsprincipes van netdelen en componenten, naar informatiekundige werkingsprincipes, die semi-autonome netsturing mogelijk maken, en naar de logische en fysieke integratie van meting, diagnostiek en sturing in het net. Vervolgens werden nieuwe diagnostieken, technieken, componenten, materialen en hulpmiddelen ontwikkeld, die de voorspelbaarheid van het gedrag van componenten en netdelen helpen verbeteren en die de betrouwbaarheid en de capaciteit van het net hielpen vergroten.

Winst: voorsprong in de markt bedrijfsleven Nederland
De ontwikkelde technologie moet netbeheerders in staat stellen de noodzakelijke vervangingsinvesteringen over een langere tijd te spreiden. Doordat de opgedane kennis actief zal worden uitgedragen aan de industrie en het MKB in Nederland, kan het bedrijfsleven tijdig initiatieven voor de ontwikkeling van nieuwe producten op gang brengen. Daarmee krijgen Nederlandse bedrijven een voorsprong in een markt, die zich de komende vijftien jaar nationaal en internationaal sterk zal ontwikkelen.

Titel Synergie van intelligentie en energie - in elektriciteitsnetten van de toekomst (SINERGIE)
Penvoerder Technische Universiteit Delft
Contactpersoon Prof. dr. J.J. Smit
Adres Postbus 5031, 2600 GA DELFT
Telefoonnummer 015-278 42 31
E-mail j.j.smit@ewi.tudelft.nl
Website -
Partners NUON Assetmanagement
Looptijd 1 september 2006 - 31 augustus 2010
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer LT04034


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.