Tocardo getijstroomcentrale Oosterschelde (EOS Demonstratie) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Tocardo getijstroomcentrale Oosterschelde (EOS Demonstratie)

Wereldwijd is er tussen 140.000 en 180.000 MW aan vermogen uit getijstromen te halen voor de opwekking van elektriciteit. Dat is ongeveer 7% van het elektriciteitsgebruik. In Nederland gaat het om ongeveer 200 MW, waarvan 30-50 MW uit de Oosterscheldekering. Tocardo heeft een nieuwe getijstroomcentrale voor de stormvloedkering ontwikkeld die perspectief biedt voor andere locaties in de wereld.

Project: onderwaterturbines in Oosterscheldekering

Tocardo heeft bij één van de zeventig doorstroomgaten van de Oosterscheldekering een installatie gehangen met vijf onderwaterturbines van ieder 200 kW. De turbines, die Tocardo heeft ontwikkeld, zijn gebaseerd op de kleinere turbines die Tocardo in de Afsluitdijk heeft getest. Het zijn zogenoemde direct-drive turbines, waarbij het vermogen van de rotor direct overgedragen wordt op de generator zonder tussenkomst van een tandwielkast.

Bladontwerp turbines met gepatenteerd omkeermechanisme

De turbines maken gebruik van een bladontwerp met een gepatenteerd omkeermechanisme zodat zowel uit eb als vloed energie kan worden opgewekt zonder de turbine om te keren. De ophangconstructie is uniek en bevat de mogelijkheid om de turbines voor onderhoud en inspectie naar een bereikbare positie te kantelen.

Resultaat: energiebesparing van 0,01 PJ en 535 ton CO2 per jaar

De getijstroomcentrale wekt 1.450.000 kWh per jaar op. In vergelijking met een conventionele elektriciteitscentrale levert dat een besparing van 0,01 PJ en 535 ton CO 2 per jaar op. Belangrijk is dat de turbines geen effect hebben op de doorlaatbaarheid van de kering en op de natuur en visserij. Daarom vindt er monitoring plaats naar de effecten op de omgeving.

Titel: Tocardo getijstroomcentrale Oosterschelde
Penvoerder: Tocardo International BV
Contactpersoon: Hans van Breugel
Adres: De Weel 20, 1736 KB Zijdewind
Telefoonnummer: (0226) 42 34 11
E-mail: info@tocardo.com
Website: www.tocardo.com
Partners:
Looptijd: 1 juli 2010 – 31 december 2012
Regeling: Demonstratie
Projectnummer: DEMO11023

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.