Toekomstbestendig bio-circulair kindermeubilair voor de leisure sector | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Toekomstbestendig bio-circulair kindermeubilair voor de leisure sector

Binnen de huidige Leisure sector is er een wens om sterk te verduurzamen. Dit gebeurd nu vooral tijdens het bouwen van leisure locaties en met processen om energieverbruik te verminderen. Op het gebied van meubilair begint bewustwording te komen, maar is het aanbod nog beperkt. Des te minder voor meubels voor het inrichten van kinderspeel,- en relaxplekken. De huidige meubels zijn vaak van non bio-based en non circulaire kunststof materialen gemaakt. De schaarse circulaire opties die er zijn blinken dan ook niet uit door hun oogstrelend design. Hier willen wij, de ketenpartijen Studio STRRR, Hemp Studio en Shelduck.co, verandering in brengen door samen te werken aan de ontwikkeling van kindermeubels voor hotels, resorts en horeca. De doelstelling is om duurzaamheid en stijl te combineren en zo mooie meubels met een natuurlijke uitstraling te creëren die tot de verbeelding van de kinderen spreken en tegelijk toekomstbestendig zijn.

Wij zullen beginnen met het ontwerpen en ontwikkelen en produceren van een ‘ Kokosnoot stijl’ kinderstoel, tafel, kleuter kruk en wipwap. Deze meubels zullen volledig biobased en biodegradeerbaar zijn. Zij worden ontworpen volgens de biophilic design principes en zullen vrij zijn van vluchtige organische stoffen. Hun unieke vorm, natuurlijke uitstraling en hoogwaardig design zullen dan ook aan de stijl eisen van het hogere segment van de leisure markt kunnen voldoen. Voor het productieproces wordt primair groot formaat 3D printen toegepast met biobased reststromen. Hierdoor kan snel en flexibel (uiteindelijk op meerdere locaties) geproduceerd worden bij een opdracht. Dit proces veroorzaakt ook geen afval en geen verlies door incourante modellen. Het resultaat is dus een optimale innovatie productieketen met minimaal afval, grote besparing op CO2 uitstoot en is potentieel zelfs CO2 negatief.

De activiteiten bestaan uit:

  • Ontwerpen van nieuwe modellen ‘kokosnoot stijl’ kinderstoel, tafel, kleuter krukje, wipwap.
  • Het maken van prototypes. ? Ontwikkelen en testen van de juiste biobased materiaalsamenstelling.
  • Opleveren van producten (meubels / decoratie) en een productiemethode waarmee serieproductie gestart kan worden.

Het gewenste resultaat van dit project is een permanente samenwerking van de ketenpartijen in de productie en verdere ontwikkeling van een duurzame lijn van kindermeubels. Huidige kindermeubels zijn nu vaak niet circulair en eindigen op een immer groter wordende afvalberg. Kindermeubels worden ook intensiever gebruikt dan meubels voor volwassenen en hebben een kortere levensduur wat het belang van circulariteit en kwaliteit nog groter maakt. Met het verduurzamen van de kindermeubels willen wij ook bewustwording creëren binnen een jongere generatie. Dit doen wij door middel van een stukje storytelling toe te voegen aan ieder product waardoor kinderen meer over het product kunnen leren en zo het belang van circulariteit mee kunnen nemen in hun eigen groei en ontwikkeling.

Wij streven naar productie die CO2 neutraal is (of negatief), waar afval minimaal is of hergebruikt kan worden. Door het unieke duurzaam ontwerp kan aan de eind van de gebruiksduur ook een nieuwe duurzame bestemming gegeven worden. Indien nodig kan het product volledig biodegraderen en als voeding dienen van gewassen. Om deze meubels en het productieproces te ontwikkelen en daarmee veel CO2 en afval te besparen, is een flinke investering nodig. In zowel materiaal- en productontwikkeling als in procesontwikkeling. Ook om te zorgen voor een gedegen productieproces welke opgeschaald kan worden. De ketenpartijen kunnen een flink deel hiervan zelf financieren, maar niet het geheel. Daarom is deze subsidie aangevraagd.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.