Towards bioethanol from sugar beet pulp: the pectin challenge | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Towards bioethanol from sugar beet pulp: the pectin challenge

Biomassa die vrijkomt als afval bij industriële processen is potentieel een belangrijke bron van duurzame energie. Een interessante afvalstroom voor Nederland is wat dit betreft de pulp van de suikerbietverwerking. Het hoge gehalte aan koolhydraten maakt suikerbietenpulp bij uitstek aantrekkelijk als grondstof voor de productie van bio-ethanol.

Aanleiding: grote fractie pectine probleem
Suikerbietenpulp bestaat uit drie klassen koolhydraatpolymeren: cellulose, hemicellulose en pectine. De relatief grote fractie pectine vormde een probleem. Er waren geen enzymatische processen die deze stof grootschalig en economisch concurrerend konden hydrolyseren. Bovendien bestonden er nog geen gisten die het galacturonzuur, dat ontstaat bij de hydrolyse, konden fermenteren tot ethanol.

Project: enzymen ondersteunen hydrolisatie van pectine
Dit project wilde beide problemen aanpakken met behulp van moleculaire biotechnologie. DYADIC Nederland heeft enzymen ontwikkeld die de specifieke en actieve processen kunnen uitvoeren die nodig zijn voor het hydrolyseren van pectine. Wageningen Universiteit heeft DYADIC ondersteund door steeds de precieze werking van ontwikkelde enzymen te bepalen. Ook dachten ze mee over aanpassingen en over nieuwe ontwikkelingsrichtingen. De Technische Universiteit Delft heeft op basis van haar specifieke gistkennis een gist geconstrueerd die galacturonzuur kan fermenteren tot bioethanol.

Resultaat
ECN heeft op basis van de uitkomsten een ontwerp gemaakt voor het totale omzettingsproces. Ethanolproducent Nedalco was de projectcoordinator en heeft het proces getest in de praktijk. Suikerbietenpulp kan op deze manier een aantrekkelijke nieuwe bron van ethanolproductie worden.

Titel Towards bioethanol from sugar beet pulp: the pectin challenge
Penvoerder Koninklijke Nedalco BV
Contactpersoon De heer J.A.M. de Bont
Adres Postbus 6, 4600 AA BERGEN OP ZOOM
Telefoonnummer 0164-21 34 00
E-mail j.debont@nedalco.nl
Website www.nedalco.nl
Partners DYADIC Nederland BV, Wageningen Universiteit, Technische Universiteit Delft en Energieonderzoek Centrum Nederland
Looptijd 1 januari 2007 - 31 december 2010
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer LT05019


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.