UPPACT | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

UPPACT

In het UPPACT project werken Upp! (kunststof afval/gerecyclede kunststoffen specialist/technologie ontwikkelaar, Sympact (textielinzamelaar en supply chain specialist), PlasTech (technologie ontwikkelaar/leverancier) en Circulaire Tuin (productontwikkelaar/inzamelaar/platform van & voor circulaire tuinproducten) samen om een nieuw en innovatief textiel/plastic composietmateriaal (TPC) te gaan toepassen in circulaire tuinproducten.

Meer dan de helft van de Nederlandse textiel- en plasticafvalstromen kunnen op dit moment niet nuttig worden hergebruikt of gerecycled. Per jaar worden honderdduizenden tonnen van deze materialen samen met het restafval verbrand. Een van de redenen hiervoor is dat door vervuiling en de complexe mix van materiaalsoorten het tot op heden lastig is om deze stromen zinvol en efficiënt te hergebruiken.

In dit Circulaire Ketenproject gaan de partners gebruik maken van een nieuwe en innovatieve techniek van PlasTech. Deze maakt het mogelijk om verschillende mixstromen van textiel en plastic in één continue proces om te zetten in toepasbare TPC producten als bijv. palen en planken. Niet alleen voorkomen we hiermee verbranding van materialen, ook zal het verbruik van ‘nieuwe’ materialen als hardhout, beton of kunststoffen mee worden teruggedrongen. De kwaliteit van het eindproduct hangt sterk af van de gekozen ‘afval’-stromen en de optimalisatie van het proces tussen kunststof en textiel. In dit project gaan we samen met partners Upp! en Sympact door middel van experimentele ontwikkeling de hele materiaalketen optimaliseren. Van logistiek, voorbewerking tot het ‘finetunen’ van het verwerkingsproces specifiek voor de Nederlandse samenstellingen. Vanuit de toepassingenkant van het proces zal partner Circulaire Tuinen helpen om hun producten aan te passen en te optimaliseren voor het TPC materiaal. Door intensieve samenwerking zullen we in staat zijn om begin 2022 de eerste producten met deze nieuwe keten in Nederland te gaan produceren. Naast de ontwikkeling van de nieuwe producten op basis van deze reststromen, zal Circulaire Tuinen ook interessante afvalstromen vanuit hoveniers en groendiensten in kaart brengen en hiervoor de logistiek organiseren. Hiermee kunnen deze stromen direct worden verwerkt in producten die dezelfde hoveniers ook weer kunnen toepassen en sluit de keten zich. Het project zal worden begeleid door een procesbegeleider met zeer veel ervaring op het gebied van productontwikkeling, productietechnologie, composietmaterialen en circulair ontwerp. Ook heeft hij jarenlange ervaring op het gebied van samenwerkingsverbanden bij complexe projecten. Hij zal helpen om een toekomstbestendige samenwerking tussen de partners op te zetten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.