Valorisatie van albedovezels uit citrusschillen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Valorisatie van albedovezels uit citrusschillen

De materiaalketen die in dit circulaire ketenproject centraal staat is die van citrusschillen. Deze schillen zijn in Nederland recent een substantiële reststroom geworden als gevolg van een verschuiving in sapconsumptie (van concentraat naar vers sap). Traditionele afvalbedrijven hebben veel moeite met de verwerking van het afvalproduct omdat processen als vergisting en compostering niet geschikt zijn. In dit project wordt een nieuwe waardeketen opgezet rondom de valorisatie van albedovezels uit citrusschillen.

In dit project beoogt het consortium sinaasappelschillen te verwerken tot hoogwaardige nieuwe typen voedingsvezels en deze te gebruiken in vegetarische vleesvervangers. Vervolgens worden hoogwaardige voedingsvezels uit de albedo gevaloriseerd en toegepast in vegetarische worstenbroodjes.

Toepassing van de resultaten van het project leveren zowel een besparing van primaire grondstoffen als CO2-uitstoot op meerdere vlakken op. De secundaire albedovezel vervangt primaire vezels zoals tarwevezels in voedingsproducten. Daarnaast wordt door het verwaarden van citrusschillen laagwaardige verwerking als verbranding voorkomen en zorgt de technologie ontwikkeld in dit project voor een energie-efficiënter proces.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.