Veilig in Beweging met Slimme Sensoriek | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veilig in Beweging met Slimme Sensoriek

Voldoende bewegen en snel in beweging komen is een essentieel onderdeel van een voorspoedig herstel na ziekte. Voldoende bewegen gaat niet vanzelf: mensen hebben hierbij veelal ondersteuning en begeleiding nodig.

Voldoende beweging belangrijk voor sneller herstel

Naast persoonlijke aandacht van een therapeut biedt mobiele technologie de mogelijkheid om 24/7 patiënten te begeleiden. In de consumenten- en onderzoek markt bestaan al diverse beweegmeters en apps gericht op gezonde leefstijl en monitoren van sport activiteiten.
In de zorgwereld worden draagbare beweeghulpmiddelen echter nog zeer beperkt toegepast. De toepassing bij patiënten in een zorgproces betekent namelijk dat deze devices als medisch hulpmiddel aangemerkt worden. Dit stelt aanvullende eisen aan het product zoals veiligheid, nauwkeurigheid, onderbouwde effectiviteit en aandacht voor privacy.
Het team van Maastricht Instruments wil een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid van ouderen door de ontwikkeling en uitrol van een innovatief bewegingsmonitoring- en coaching systeem. Beschikbare technologie zal specifiek op ouderen in een ziekenhuis omgeving aangepast en geëvalueerd te worden. Het bedrijf onderzoekt in opdracht van RVO Nederland de haalbaarheid van dit nieuw te ontwikkelen zorghulpmiddel.

Slimme sensoriek

Het project bouwt voort op een voorhanden bewegingsmonitoring- en coaching platform bestaande uit een waterdichte beweegsensor ter grootte van een euromunt. Deze kan worden ingezet om objectief het beweeggedrag van personen te analyseren. De technologie is gevalideerd bij diverse doelgroepen waaronder ouderen en chronisch zieken. Het systeem omvat een medisch veilige data infrastructuur voor patiëntenonderzoek. De sensor kan daarnaast worden ingezet in beweeginterventies. In dit geval wordt de sensor met een smartphone coaching app verbonden, een zorgverlener kan patiënten vervolgens monitoren op een dashboard. Met deze beweeginterventie kunnen patiënten en 1e lijns praktijkondersteuners ondersteund worden bij het zelfmanagement van beweeggedrag.

Maatschappelijke impact

Het hulpmiddel zal de efficiency van zorgprocessen in het ziekenhuis helpen verhogen. De verwachting is dat door de inzet van het systeem zorgkosten bespaard kunnen worden tijdens het ziekenhuisverblijf. Patiënten worden in staat gesteld zelf een actievere rol in het zorgproces te verkrijgen. Daarnaast is het van belang dat het zorghulpmiddel veilig gebruikt kan worden zonder risico’s op gezondheidsschade. Toekomstig zou het systeem ook toegepast kunnen worden binnen onderzoek, 1e lijns zorg, verpleeghuizen en thuiszorg.

Over Maastricht Instruments

Maastricht Instruments is een spin-off bedrijf van de Universiteit Maastricht en is gevestigd op de Maastricht Health Campus. Binnen het aandachtsgebied “Wearable Healthcare” ontwikkelt het bedrijf digitale hulpmiddelen voor patiënt en zorgverlener om het zorgproces efficiënter en effectiever te helpen maken. Voorbeelden van producten zijn draagbare sensoren voor het meten van lichaamsfuncties of zelf-management apps voor chronisch zieke patiënten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.