Veilig delen van INformatie binnen de vitale seCtoren ter bescherming van kritieke Infrastructuren (VINCI) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veilig delen van INformatie binnen de vitale seCtoren ter bescherming van kritieke Infrastructuren (VINCI)

De vitale sectoren zijn, in het kader van nationale veiligheid, gebaat bij een efficiënte digitale transformatie. Aangezien er verschillende stakeholders binnen dit domein met elkaar moeten samenwerken, zal de informatieketen op een beveiligde manier ingericht dienen te worden. In onze oplossing zullen we met name naar de toegang en integriteit van informatie kijken. Cybersecurity, interoperabiliteit en informatie management gaan hierbij hand in hand. Ongeveer tachtig procent van de vitale infrastructuur is in handen van bedrijven en twintig procent in handen van de overheid. Een nauwe samenwerking van overheid en bedrijfsleven bij het vraagstuk van de nationale veiligheid is daarom noodzakelijk. Centraal hierin staat dat men een gezamenlijk beeld heeft van de status van de vitale infrastructuren die men beheert. Men zal dus informatie met elkaar moeten uitwisselen. Digitalisering van vitale netwerken betekent echter wel dat de ‘cyber-kwetsbaarheid’ steeds groter zal worden. Doorgaans staat een hogere mate van beveiliging van systemen een efficiënte samenwerking in de weg. De vraag is dan ook hoe organisaties binnen de vitale informatieketens efficiënter en veiliger kunnen samenwerken d.m.v. informatie-uitwisseling.

Haalbaarheidsonderzoek

Voor verbeterde beveiligde informatie-uitwisseling tussen organisaties binnen de vitale sectoren, is een haalbaarheidsonderzoek betreffende een cybersecure informatie-uitwisselingsplatform, VINCI, benodigd. Hierop kan men informatie met elkaar delen waarvan de toegang en integriteit gewaarborgd is. Deze oplossing leggen we als een multi-laags security-schil over de bestaande (digitale) infrastructuur heen, met robuuste en flexibele access control- en interoperabiliteitsmechanismen (Figuur 2). Binnen het haalbaarheidsonderzoek staan een aantal vragen centraal, zoals: (i) Wat zijn de huidige en gewenste behoeften vanuit de verschillende organisaties binnen de vitale sectoren t.b.v. informatie-uitwisseling en welke veiligheidsaspecten hangen hiermee samen? (ii) In hoeverre zijn bestaande systemen gereed om data te delen met andere systemen en wat moet er gebeuren om dit op een cybersecure manier te realiseren? Deze vragen en andere zal kennis leveren omtrent de (on)mogelijkheden van het delen van informatie tussen verschillende systemen binnen de vitale sectoren en daarnaast inzicht geven over de samenhangende cyber veiligheidsaspecten.

Project

We beogen uiteindelijk een generiek platform te ontwikkelen, dat gebruikt kan worden om op een veilige manier verschillende systemen binnen de vitale sectoren met elkaar te verbinden. Deze oplossing is een beveiligings- en interoperabiliteitsschil die we over bestaande infrastructuren en legacy-systemen heen kunnen leggen. Het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek evenals de ontwikkeling van het platform, VINCI, zal iteratief gebeuren in co-creatie met verschillende eindgebruikers (zoals kritieke infrastructuurbeheerders energie, ICT, OOV, etc.), om zo de interoperabiliteitseisen en samenhangende veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en af te dekken. Security-by-design vormt hierbij het uitgangspunt. Vragen die centraal staan bij dit project, hebben betrekking op veiligheidsrisico’s, het managen van identiteit, privacy en vertrouwen, en het managen van de integriteit van de informatie, beleid en de gecontroleerde toegankelijkheid ervan.

Organisatie

Thales Nederland B.V. behoort tot de Thales Group, een leidende onderneming op gebied van ontwikkeling, productie en levering van missie kritische informatiesystemen en elektronica. De groep heeft 62.000 medewerkers en is wereldwijd actief. De drijvende kracht van de groep zijn haar kennis en vaardigheden op gebied van Aeronautics, Space, Ground Transportation, Defence & Security. Ongeveer de helft van de omzet is defensie-gerelateerd, de andere helft komt uit civiele markten.

Thales Research en Technology Delft (TRT-Delft) telt 17 medewerkers en is onderdeel van Thales Nederland BV. TRT-Delft richt zich sinds de oprichting in 2002 exclusief op de ontwikkeling van oplossingen omtrent het delen van informatie tussen verschillende organisaties en/of verschillende belanghebbenden binnen organisaties. Oplossingen en concepten zijn en worden ontwikkeld en beproefd in publieke, civiele en militaire veiligheidsdomeinen. Thales Nederland BV bouwt missie-kritische systemen voor transport, defensie en veiligheid met ongeveer 2000 medewerkers. Het mission statement van de Thales Nederland B.V. is “Wherever safety and security are critical, Thales delivers. Together, we innovate with our customers to build smarter solutions. Everywhere.”

Contact

Dr. Patrick de Oude

Thales Nederland B.V.

Thales Research & Technology Netherlands

Delftechpark 24 2628 XH DELFT

Mob. +31 6 12053442

patrick.deoude@nl.thalesgroup.com

www.thalesgroup.com/nl

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.