Verdere opschaling van zorg op afstand in "blended" revalidatiezorg | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Verdere opschaling van zorg op afstand in "blended" revalidatiezorg

Adelante en CZ vormen sinds 2020 samen het innovatiecluster 'eRevalidatie met centraal neurologisch letsel'. Adelante en CZ continueren de succesvolle samenwerking om verdere opschaling van eRevalidatie mogelijk te maken.

De inzet van zorg op afstand wordt opgeschaald middels:

  1. beeldbellen tussen cliënt en behandelaar en
  2. een digitaal oefenportaal voor thuistoepassing.

Door deze beeldschermzorg als "blended" revalidatiezorg aan te bieden

  • neemt het zelfmanagement en de eigen regie van cliënten toe;
  • worden mantelzorgers ondersteund in hun zorgtaak;
  • kunnen zorgverleners een gelijke of zelfs betere kwaliteit van zorg leveren;
  • kunnen zorgverzekeraars meer mensen met een zorgvraag helpen bij gelijkblijvende kosten.

De hoofddoelstelling van het innovatiecluster is dat 80% van alle cliënten thuis gebruik maakt van minimaal één van de beeldschermzorg-oplossingen. In een eerder project heeft het innovatiecluster al kunnen realiseren dat een aanzienlijk deel van de cliënten met centraal neurologisch letsel de beeldschermzorg-oplossingen gebruikt. Hierbij zijn de ervaringen onder cliënten en professionals overwegend positief, maar er zijn ook nieuwe knelpunten geconstateerd.

Om deze belemmeringen weg te nemen en de beeldschermzorg verder op te schalen, ligt voor Adelante de focus op:

  1. het breder inzetbaar maken van beeldbellen en het oefenportaal voor cliënten en mantelzorgers binnen al haar diagnosegroepen;
  2. het opstellen van een pakket van eisen en het verbeteren van de huidige applicaties voor een optimale kwaliteit van dienstverlening (één portaal voor de cliënt) en minder werkdruk bij de zorgverlener (geen dubbele registratie door betere integratie);
  3. duurzame implementatie van blended behandelprogramma’s door fysieke zorg waar mogelijk te vervangen door zorg op afstand met bijpassende financieringsafspraken.

De inzet van e-health kan op deze manier verder worden opgeschaald naar ruim 9.600 nieuwe cliënten per jaar die vanuit thuis gebruikmaken van zorg op afstand. Om dit te realiseren werkt het innovatiecluster nauw samen met de diverse leveranciers en met andere zorginstellingen binnen het landelijke Samenwerkingsverband eRevalidatie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.