Verduurzaamt collectief | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Verduurzaamt collectief

De kern van de Utrechtse aanpak is het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Daarvoor worden eerst bedrijven geselecteerd die het aanbod vormen. Daarmee worden consortia gevormd met een keurmerk. Dat schept het vertrouwen voor de vraagzijde.

Aanpak

Daarbij voert de gemeente de regie aan de aanbodkant. Vaak starten bedrijven met veel energie, maar het organiserend vermogen van de bedrijven onderling lijkt vaak te beperkt.

Uiteindelijk wordt een stichting projecteigenaar. Deze stichting staat voor de invulling van de maatschappelijke doelen waar de gemeente belang bij heeft. De operationele positie van de gemeente wordt daarmee afgebouwd tot een regierol.

De aanpak richt zich op de corporaties - die het nu relatief moeilijk hebben - en op particulieren en VvE's. Er worden behoorlijke aantallen gehaald. Voor de corporaties: in 2012 1200 woningen, in 2013 nog een keer 600 woningen en in 2014 200 woningen.

Leerpunten

Utrecht heeft met de consortia nog een inhaalslag te maken in de relatie met de corporaties, om draagvlak te creƫren voor de gezamenlijke aanpak. Daarin was de gemeente te laat.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.