Vormkartonnen voedselverpakking met waterstofbruggen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vormkartonnen voedselverpakking met waterstofbruggen

Binnen dit project met titel “Vormkartonnen voedselverpakking met waterstofbruggen” vervaardigt het samenwerkingsverband de eerste serieproductie van een nieuw type de vormkartonnen verpakking met intrinsieke barrière-eigenschappen. Deelnemers beschikken over een nieuwe procestechniek waarmee het mogelijk wordt om barrière-eigenschappen aan vormkarton mee te geven o.b.v. een verhoogd aantal waterstofbruggen tussen de cellulosevezels. Hierdoor wordt het mogelijk ook nat voedsel te verpakken zonder kunststof, diepgetrokken films, fluorchemie en andere natuurvreemde chemie. Dit is uniek en niet eerder in de praktijk gedaan/getoetst.

Doelstelling is de nieuwe vormkartonnen voedselverpakking zodanig te ontwikkelen en te produceren dat deze volledig in bestaande recyclings-ketens te verwerken is. Cellulose is namelijk bij uitstek geschikt om gerecycleerd te worden. Dit nieuwe concept heeft de potentie kunststof schalen en bekers met kunststof bedekte kartonnen schalen of schalen die met fluorchemie zijn uitgerust te vervangen met een zeer lage milieu-impact door volledig onafhankelijk te zijn van op olie-gebaseerde grondstoffen. Dit i.t.t. 100% niet-afbreekbare plastics, diepgetrokken films of kartonnen producten met fluorchemie. M.a.w. we realiseren een 1:1 alternatief voor de bestaande vormkartonnen verpakkingen alsook kunststofschalen voor de verpakking van o.a. voorgegaarde pasta’s, zacht fruit, patat friet et cetera.

Om hiertoe te komen gaan de partners een eerste productie van 10.000 testschalen uitvoeren welke voor festivals ingezet kunnen worden als eerste testcase. Vervolgens voeren we analyses uit t.a.v. de inzet, zuivering van materiaal, verzamelen we empirisch inzicht in de recyclebaarheid en inzamelbaarheid teneinde de economische propositie van de nieuwe verpakking te bepalen. Indien succesvol is het de gedeelde ambitie van de partners deze nieuwe verpakking op grote schaal te vermarkten, in te zetten gezamenlijk te blijven doorontwikkelen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.