Wasbare luier | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Wasbare luier

In Nederland dragen jaarlijks ongeveer 600.000 baby’s en kinderen luiers. Dit zorgt elk jaar voor 140 miljoen kilo aan Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, ongeveer 5 per dag, totdat het kind zindelijk wordt. Dit grote aantal luiers gaat gepaard met een CO2-uitstoot van minimaal 450 kilo per baby in de periode tot zindelijkheid. Dit komt overeen met een CO2 uitstoot van ruim 10 miljoen kilo per jaar.

Het circulaire ketenproject is gericht op het aanpakken van het afvalprobleem, en de CO2-emissie van babyluiers d.m.v. van het opzetten van een circulaire keten. Hiervoor wordt een dienst ontworpen waarbij luiers volgens een Paas (product as a service) model worden geleverd, gebruikt, ingezameld, industrieel gereinigd en weer geretourneerd. Vieze babyluiers worden op een centraal punt ingezameld in een geurvrije container. Het industrieel reinigen levert een forse CO2-besparing en reductie in water- en energiegebruik ten opzichte van het wassen door de consument. Tevens worden organische reststromen geupcyled en daarmee effectief circulair ingezet. Met een RFID chip kunnen luiers steeds bij dezelfde gebruiker bewaard geretourneerd worden. Hiermee is de keten van wasbare babyluiers volledig circulair ingericht.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.