Witlofwegen zonder Weegschaal | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Witlofwegen zonder Weegschaal

Witlof Kwekerij Lof B.V. (LOF) heeft een idee voor een nieuw weeg- en sorteerproces waarmee in potentie witlof kan worden verpakt tot groenteschalen van een vast ingesteld gewicht (meestal 300, 350 of 500 gram) zonder dat de witlof aangeraakt hoeft te worden zoals nu het geval is. Hiermee voorkom je schade aan het product (butsen en kneuzen van de buitenste bladeren) en daarmee productuitval en dus voedselverspilling. Momenteel vindt het sorteren van witlof handmatig plaats aan een lopende band. Bestaande gerobotiseerde weeg- en sorteermachines in de food industrie zijn niet toepasbaar vanwege de lastige vorm van witlof die snel tot verstopping leidt bij bestaande grijpers en zich niet makkelijk in een opening laat duwen door een uniek “stroef” oppervlak waarmee individuele struiken niet langs en over elkaar kunnen glijden. Witlof is ook nog eens een kwetsbaar product. Het blad kneust makkelijk en kleurt dan bruin.

De doelstelling van dit project is om vragen rondom technische en economische haalbaarheid beantwoord te krijgen. Deze haalbaarheidsstudie voorafgaande aan het R&D project is noodzakelijk, omdat er nog te veel onzekerheden zijn om de slaagkans van de ontwikkeling te kunnen bepalen. Om een goed onderbouwde investeringsbeslissing te kunnen nemen ten aanzien van het R&D project, moet deze slaagkans eerst bekend zijn. Naar verwachting zal het R&D project ca. 2 jaar duren en ca. € 500.000 aan middelen vereisen. Het is op dit moment te riskant voor LOF om hier zonder grondige haalbaarheidsanalyse en een sterk consortium aan te beginnen.

Potentiële klanten bestaan uit witlofkwekers die deze technologie in hun bedrijf gaan toepassen. Dit betreft in heel Nederland een markt van 278 bedrijven [bron: CBS] die in totaal ca. 400 WzW productielijnen zouden kunnen aanschaffen. Aangezien de installatie ook geëxporteerd zou kunnen worden naar andere delen van Europa waar men witlof teelt, is de totale potentiele afzetmarkt een aantal malen groter. Het lijkt ook niet onwaarschijnlijk dat ook voor andere bio-, land en tuinbouw producten die per aantal eenheden op gewicht gesorteerd verpakt worden, WzW een duidelijke verbetering zou kunnen inhouden. Hierdoor ontstaat in aangepaste varianten een additionele verkoopmarkt naast die van witlof verwerking met een enorme potentie

Dit project sluit aan bij de volgende thema’s binnen de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: 1. Meer en beter met minder, 2. Samenwerkende waardeketen. Het voorkomen van beschadiging van de witlof tijdens de verwerking draagt bij aan een efficiënt, duurzaam en economisch rendabel tuinbouwproces.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.