Woningontwikkeling Buiksloterham | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Woningontwikkeling Buiksloterham

BAM Vastgoed regio Noord West en Ymere Ontwikkeling gaan in het herstructureringsgebied Buiksloterham in Amsterdam 54 appartementen bouwen volgens het passiefhuisconcept. Dat levert 45 procent CO2-reductie op.

Project: passiefwoningen in Buiksloterham Amsterdam
Het gebied Buiksloterham in Amsterdam, gelegen langs de Noordoever van het IJ, is nu nog een traditioneel bedrijventerrein. Het zal de komende jaren geleidelijk worden getransformeerd naar een gemengd stedelijk gebied voor wonen en werken. Tot 2015 is de bouw voorzien van 2.000 woningen, waarvan 700 in de sociale sector. Het wonen zal voor ongeveer 80 procent in appartementen gebeuren en voor 20 procent in stadshuizen. Het bestemmingsplan voor deze ontwikkeling is inmiddels in procedure gebracht.

Begin 2008 hebben verschillende partijen afgesproken om samen een Klimaatvisie en Advies te formuleren voor Buiksloterham. Hieraan hebben onder andere de gemeente Amsterdam en de Koninklijke BAM Groep zich verbonden.

Doel project: energieneutraliteit
Het doel is om in stappen te werken richting energieneutraliteit. De eerste stap hiernaartoe is de nieuwbouw van 54 appartementen volgens het concept van de passiefwoning, deels in de huur- en deels in de koopsector.

Mogelijk energiebesparing: 45 tot 60 procent CO2-reductie
Hiermee wordt 45 procent CO2-emissiereductie gerealiseerd. Aan enkele huizen zullen nog technieken worden toegevoegd om 60 procent CO2-reductie te halen. Er is dan helemaal geen fossiele energie meer nodig voor verwarmen, koelen en warm tapwater. In de afweging van de te kiezen technische oplossingen zal steeds maximaal worden gefocust op verlaging van de woonlasten als gevolg van energiegebruik.

Passiefhuis: energiezuinige maatregelen
  • Alle passiefhuizen worden kierdicht en krijgen een zeer hoge isolatiewaarde.
  • Om oververhitting tegen te gaan in de zomer, komt er zonwering of zonwerend glas.
  • De warmtevoorziening is nader te bepalen: warmtepompen, stadswarmte of aansluiting op gasnet met inzet van CV-ketels. Minimalisering van de woonlasten is hierbij het afwegingscriterium.
  • Voor de tapwatervoorziening worden zonneboilers ingezet.
  • Om het huishoudelijk elektraverbruik te beperken, krijgen alle woningen hotfill-aansluitingen voor was- en afwasmachines, zuinige verlichting en PV-panelen.
  • Bewoners krijgen een Energiebox en uitgebreide voorlichting over energiezuinige apparatuur.
  • De woningen met een verhoogde CO2-reductiedoelstellingen worden voorzien van extra grote zonnecollectoren, met een boiler van 800 liter.
  • Het energieverbruik van alle appartementen wordt gemonitord. De bewoners krijgen een terugkoppeling van de resultaten.
Samenwerkingsverband: Locatie Buiksloterham CO2-neutraal
Het demonstratieproject van 54 passiefappartementen in Buiksloterham is een samenwerkingsverband van BAM Vastgoed, Ymere Ontwikkeling, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs, Philips Nederland, KPN Getronics, NUON, Cisco en TU Delft (Climate Design & Environment). De opgedane kennis wordt actief ingezet in het samenwerkingsverband dat de Locatie Buiksloterham zo CO2-neutraal mogelijk wil ontwikkelen.

Titel:

Woningontwikkeling Buiksloterham

Penvoerder:

BAM Vastgoed BV

Contactpersoon:

de heer R.G. Karman

Adres:

Postbus 22566, 1100 DB AMSTERDAM

Telefoonnummer:

020 – 569 47 77

E-mail:

g.karman@bamvastgoed.nl

Website:

-

Partners:

Ymere Ontwikkeling BV, Technische Universiteit Delft

Looptijd:

1 januari 2009 – 31 december 2011

EOS-regeling:

Unieke Kansen Regeling ‘Naar energieneutraal wonen’ Projectnummer:

Projectnummer:

UKR07034



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.