Zenit | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zenit

In het project Zenit is een zonnepaneel ontwikkeld die elektriciteit leverde tegen een concurrerende kostprijs. Hiertoe onderzocht aanvrager Peter Penning een concentrator. Die was in staat zonlicht op een oppervlak van een vierkante meter in enkele vierkante centimeters te concentreren. In combinatie met een zonnecel, die het licht omzette in elektriciteit, kon de concentrator een hoog rendement leveren met een relatief lage kostprijs per m².

Project: concentrator
Het bijzondere aan de concentrator is dat het de positie van de zon over de hele dag kan volgen. Dit concentreert het zonlicht de hele dag op hetzelfde punt. En dat stelt de zonnecel – ook wel concentratorcel genoemd – in staat het zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Resultaat: kostprijs concurreert met conventionele elektriciteitsprijs
De resultaten van het onderzoek tot nu toe zijn bemoedigend. De kostprijs van elektriciteit uit de concentrator en bijbehorende cel kan concurreren met de conventionele elektriciteitsprijs. Het zonnepaneel is breed toepasbaar: voor woningen en kantoren.

Lage prijs
Jaarlijks komt gemiddeld 75% van het directe zonlicht op de concentratorcel terecht. Deze cel levert een hoog rendement: 25 tot 35% in plaats van de 10 tot 15% die gewone zonnepanelen opleveren.
De prijs van een cel is hoog, maar de cel heeft slechts een klein oppervlak nodig. Enkele vierkante centimeters per vierkante meter zonlicht. Daar komt bij dat de concentrator niet duur is. Dit houdt de kosten van het totale paneel per vierkante meter zonlicht in de hand. Door de lage prijs per vierkante meter kan de prijs van de opgewekte stroom concurreren met elektriciteit uit fossiele brandstoffen.

Projectopzet
Het project omvatte een haalbaarheidsonderzoek naar de werking van de concentrator. In een rekenmodel is de werking ervan aangetoond. Ook berekende Penning het rendement van de installatie bij alle voorkomende zonnestanden. Ook ontwierp de subsidieaanvrager een paneel waarvan de kosten zijn berekend en vergeleek hij de prijs van de opgewekte elektriciteit met stroom uit fossiele brandstoffen.
De tweede fase betroft het ontwikkelen van een testmodel van het paneel. Daarbij werkte Penning onder andere samen met het onderzoeksinstituut Fraunhofer in Duitsland, die de concentratorcellen ontwierp en ontwikkelde.

Titel Zenit
Penvoerder Penning Beheer PV
Contactpersoon Dhr. P. Penning
Adres Timmereind 3, 5581 VJ Waalre
Telefoonnummer 0495 - 49 33 22
E-mail suncycle@btu-technology.com
Website -
Partners BTU Technology, Luchthavenweg 10, 6021 PX Budel
Looptijd 1/6/2005 - 12/2/2005
EOS-regeling Nieuw Energie Onderzoek
Projectnummer 0268-05-04-02-007


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.